Deser po włosku: Tiramisu

Dzisiaj tak nie typowo. Bardziej kulinarnie. Kiedyś pojawiały się takie wpisy. Rzadko je publikuję, no chyba, że uważam to za naprawdę godny zapisu tekst. 
Słodkości można by rzec, że to moja specjalność. Uwielbiam słodycze, ale chyba bardziej kupować niż piec. Co do tego to nie wszystko dobrze mi wychodzi i zdecydowanie wolę ciasta bez pieczenia, które szybko i prosto się robi. Choć trzeba poczekać całą noc na skosztowanie tego co zrobiliśmy.
Ciasta z cukierni wiadomo, że nie smakują tak jak domowe. Tym bardziej, że kostka ciasta kosztuje krocie. Dodając kilka złotych więcej możemy cieszyć się całą blachą dobroci, a nie jednym kawałkiem. 
Tisamisu chodziło za mną od dawna. Szukałam prostego i szybkiego przepisu. W dodatku mój musiał być bezalkoholowy ze względu na syna. Choć jak trochę "alko" by się znalazło końca świata by nie było przecież. Mimo wszystko moja wersja jest bez alkoholu. Jak ktoś ma ochotę może przecież dodać, nic nie stoi na przeszkodzie.
Jak zwykle Biedronka przychodzi z pomocą. Na pewno większość z Was kupuje gazety „moje smaki życia”. I zna ten przepis. Jeśli ktoś podział lub nie zna to może się przyda.
W listopadowym pojawił się bardzo prosty przepis na deser po włosku i takim oto sposobem wykonaliśmy go.
Składniki:
- 2 szkl. kawy świeżo zaparzonej ( moim przypadku 1 szkl. I to jeszcze zostało)
- kilka kropel aromatu migdałowego
- serek mascarpone 750ml (3 opak.) ( jeśli to duża prostokątna blacha to 3 ok, ale jeśli tortownica 2 wystarczy. Kupiłam dwa do tortownicy i było w sam raz)
- śmietanka 30% 500ml
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania biszkoptów Bonitki
- 2 opakowania fix do śmietany
- brzoskwinie (u mnie bez owoców)
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki płatków migdałowych do dekoracji ( u mnie obyło się bez)
Wykonanie:
Dno tortownicy (śr.24m) wyłóż papierem, a ranty folią aluminiową. Kawę wystudź i dodaj do niej aromat migdałowy.

Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę, cukier puder i fiksy. Zmiksuj na gładką, lekką masę. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na plasterki.

Biszkopty zanurzaj krótko (pół sekundy) w kawie i układaj na dnie tortownicy. Oprósz kakao, wyłóż jedną trzecią serka ze śmietaną, na nim ułóż połowę brzoskwiń i ponownie oprósz kakao.

Ułóż kolejne warstwy: biszkopty zanurzone w kawie, kakao, serek, resztę brzoskwiń, kakao, znów biszkopty, kakao i resztę masy serowej. Wierzch oprósz kakao, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6-8 godz. Najlepiej na noc.
Ciasto wykonamy w niecałe 30 minut, ale czas oczekiwania to cała noc. Musi jednak zmacerować się, aby miało ten smak i sztywność. 

Fajne jest również to, że składniki nie są "cudowane", możemy je znaleźć w sieci sklepów Biedronka, czyli zakupy w jednym miejscu. A nie bieganie po mieście w celu wyszukiwania innych składników.  

Ciasto jest cudownie mięciutkie o smaku kawowo-kakaowym. No Pyszności! 
Banalnie proste, prawda?
Smacznego!
Ktoś już próbował tego przepisu?

Komentarze

  1. Regularnie serwuję mojemu mężowi tiramisu :-) Uwielbiamy je, zwłaszcza takie przygotowane w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda zacnie :D Tiramisu, to ulubione ciasto mojej mamy :D Moje niekoniecznie, aczkolwiek, jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego, to i takie ciacho dla mnie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale, wprosiłbym się chętnie haha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno wypróbuje Twój przepis, ja dopiero zaczynam swoją przygode z blogiem zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.anothergirl.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie wyszło! ja ostatnio robiłam tiramisu w pucharkach z internetowego przepisu i wyszło idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny post, zdjęcia są rewelacyjne :)

    Buziaki,
    zapraszam do mnie, kochana!
    http://loveshinny.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, choć wersję z owocami lub kwaśnym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. UWIELBIAM:) I chyba zrobię, bo bardzo dawno nie jadłam:)
    Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie, ale ja niestety tiramisu totalnie nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam tiramisu :)) niebo w gębie :))
    pozdrawiam cieplutko :))
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak tu pyyysznie! :) Zjadłabym!
    Życzę miłego i słonecznego dnia! :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie :) Na pewno się skuszę i wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale narobiłaś smaka ;) Mój mąż uwielbia ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tiramisu, ale jeszcze nie odważyłam zrobić go samodzielnie.
    Z tego co widzę, to nie jest to aż tak skomplikowane jak mi się wydawało :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi narobiłaś ochoty,chętnie bym taki kawałek zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie. Dziękuję za komentarz.
Miło, że mnie odwiedziłaś(eś). Zapraszam ponownie.

Popularne posty