Wera w kuchni:)

Witam wszystkich!

Tak jak wspomniałam w poprzednim poście pokaże Wam trochę siebie od kuchni. Urodziny syna to nie byle jaki powód, aby do tego się przyłożyć. Chce Wam przedstawić swój Hit kulinarny, oczywiście nie do końca mój, a ze stronki wspaniałej dziewczyny, która prześwietnie gotuje, widać, że sprawia jej to radość, a to co jej wychodzi to istny szał dla podniebienia. I tak właśnie od gapiłam sobie od niej ciekawy i mega prosty przepis. Choć jestem lewa do kuchni a już nie mówię do pieczenia lub mas, to jakimś cudem wszystko wyszło mi wspaniale, nie wiem czy to, że pierwszy raz masę robiłam, czy jednak nadaję się do tego. W każdym bądź razie mąż uwiecznił te moje wypieki:)


A przepis jest prosty całość możecie zobaczyć tutaj Paulina - kotlet.tv jak Was interesuje, 
Wszystko robiłam tak jak na stronce, podoba mi się, że każdy detal jest pokazany, wszystko jest piękne nagrane, a że ja mam pamięć fotograficzną to lepiej jest mi z tych przepisów korzystać. Polecam serdecznie Wam tą stonkę, bo naprawdę dużo można się nauczyć!




Oto moja Stefanka na Herbatnikach, pyszne maślano-kawowo-kakaowe ciacho, uczta dla podniebienia. Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne. To jedno z ciast, które zaserwuję na niedzielnej imprezie. Dodam tylko, że następny raz dokupię jeszcze jedno masło i paczkę herbatników, aby było szersze i wyższe, bo tym mało można się najeść:( Po zdjęciach połowa znikła, choć jest mega słodkie to i mega przepyszne:) Nadaje się na każdą okazję.






Kolejne ciacho, które upiekłam i niestety nie zdążyłam sfotografować, bo tak szybko znikło z blachy to szarlotka, trochę różni się od poprzedniej, bo jednak nie ma tych kulek na sobie( w sumie w niczym to nie przeszkadzało, bo wtedy zostało mi ciasto), jest bardziej winna i zdecydowanie lepsza. Dziś upiekłam drugą serio, bo jutro nie będzie nawet co na stół położyć, na razie ciasto jest w piekarniku, więc dodam je pożniej je się upiecze:)jeśli macie ochotę skorzystać z mojego prostego i szybkiego przepisu na szarlotkę to proszę przepis:


 Do wykonania będzie potrzebne:
- 4szklanki mąki
- 3 jajka
- kostka margaryny Kasia
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ja nie żałuję i dodaję całe opakowanie niech rośnie
- 1 cukier wanilinowy
- 15 jabłek, lub w zależności ile chcesz ich mieć więcej lub mniej
- cynamon do jabłek


Wykonanie:
1.Mąkę z margaryną siekam nożem, później dodaję resztę składników jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, i na samym końcu śmietanę, bo czasem ciasto się nie chce kleić to aby to wszystko razem się skleiło dodaję śmietanę. Zamieszone ciasto wkładam na chwile do lodówki, a między czasie przygotowuję blachę i jabłka, które trę na tarce.
2. po ok.30min, wyjmuję ciasto z lodówki, i od razu włączam piekarnik na temp.180C kroję ciasto na pół (jedna część na dół, druga na górę) rozwałkuję i wkładam do blaszki, między ciastami wkładam jabłka posypane z cynamonem
3. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika na 40minut, po tym czasie jak się upiecze posypuję cukrem pudrem górę
Smacznego!



I najważniejsze ciacho tego dnia to Tort, pokażę Wam tylko małą zapowiedź tego jak wygląda. A niech Was po korci :P Resztę zobaczycie jutro:) Trochę poszłam na łatwiznę, bo kupiłam gotowe krążki tortowe, a masę zrobiłam wg naszej blogerki pyzata jagoda, wyszła wyśmienicie! Dzięki za przepis kochana! Piękną dekorację i sztukę rysowania zawdzięczam mężowi, który świetnie się spisał, a pomogły mu w tym pisaki do ciast, fajna sprawa.

A żeby nie było tylko słodko, zrobiłam ulubioną sałatkę nie tylko w naszym, ale i w większości polskich domów czyli jarzynowa i z gyrosa, ale mieszana, nie warstwowa, taka jest lepsza, bo nie jest sucha:)

Nie lubię jak ktoś mi robi smaka, a sama Wam zrobiłam, wszystko jest takie pyszne mniam:) Oj nie powiem bomba kaloryczna!


Koniecznie spróbujcie Stefanki! Polecam w imieniu swoim i Pauliny przepis znajdziecie na jej stronie.


Komentarze

  1. No, no szalejesz dziewczyno:) muszę wypróbować koniecznie tą stefankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda ta stefanka, muszę zrobić :) Też lubię korzystać z przepisów kotlet.tv
    A torcik też super.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności :)) Ja Stefanka jadłam w wersji czekoladowej, był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności! :D Oj tak, narobiłaś mi smaka, aż mi ślinka poleciała...

    OdpowiedzUsuń
  5. masz szczęście, że właśnie torcik zjadłam :D rano robiłam ;))

    pysznie wyglądają!! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!!!!!!!!!!! ;-) Pozdrawiam Aga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kuchennej twórczości!
    Wpraszam się na kawkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma problemu zapraszam na jutrzejsza imprezę urodzinową
      sama jestem dumna z tego, że wszystko wyszło tak wyśmienicie:)smacznie i tak samo wizualnie ładnie

      Usuń
  8. Koniecznie muszę spróbować :)
    A co do piany, to tak ma być :) Przed użyciem musisz wstrząsnąć i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i się głodna zrobiłam pomimo zjedzonego właśnie obiadu, same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Herbatnikowa Stefanka wygląda naprawdę przepysznie kiedyś będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wera, nastawiaj wodę na kawę :D Wpraszam się na Stefankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie wypiłam, ale nie ma problemu wpadaj:)w razie czego imprezę przeniesiemy na dwór:)jakby było więcej chętnych:D

      Usuń
  12. Stefanka wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Stefanka wygląda wspaniale i przepysznie, trzeba będzie spróbować tego cuda :) Ja ostatnio piekę Napolenkę, bo nie lubię kupnych. A szarlotkę najbardziej lubię z kruchym ciastem i bezą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiej jeszcze nie umiem, ale się nauczę:P

      Usuń
  14. Jak to się stało, że nigdy nie jadłam Stefanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie, to mój pierwszy raz,a le jest pyszna

      Usuń
  15. mniaaaam Stefankę moja babcia robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam. Zjadłabym sobie takie ciacha::)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglada smakowicie, widac reke fotografa bo zadbano o porawe (róze, zastawa) co dodaje tylko atrakcyjności wypiekowi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow wszystko wygląda świetnie, narobiłaś mi smaka na stefankę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Stefankę zrobię na pewno :) Polecam Ci bloga http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/?ticaid=6ef7f Próbowałam wielu przepisów i są na prawdę fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uuu same smakołyki ;) my dziś zrobiliśmy tartę na obiad według przepisu Pascala, reklamują w Lidlu właśnie;)

    OdpowiedzUsuń
  21. narobiłaś mi niemałego smaka, mogę się wprosić na imprezę:P?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ta stefanka najbardziej mnie zaciekawiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. jakie to wszystko pyszne! <3 siedze i gapie sie w monitor i przestac ni moge, haha!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe:D to lepiej idź coś zjeść, bo umrzesz z głodu:)

      Usuń
  24. dopiero co obiad niedawno jadlam! :D:D ale takim ciachem bym nie pogardzila <3 na deser ^^

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmmm, te ciasta tak pyyyysznie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Stefanka wygląda strasznie smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. rany moje gotowe francuskie ciasto do tej pyszności to pikuś :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda pysznie! Podkradnę przepisik ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam robić torty, szczególnie miłe jest ozdabianie. Ciekawa jestem Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  30. mmm...ale smaka narobiłaś na Stefankę na herbatnikach ,może jutro zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Twoje ciasta prezentują się niezwykle estetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie. Zapisałam sobie przepis i w przyszłym tygodniu sama zrobię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wczoraj jak przeczytała twojego posta,od razu poleciałam do sklepu i zrobiłam tą Stefanka na Herbatnikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Cieszę się że mogłam pomóc:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Stefanka na herbatnikach musi być pyszna, wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie. Dziękuję za komentarz.
Miło, że mnie odwiedziłaś(eś). Zapraszam ponownie.

Popularne posty