"3-bit"

Coraz bliżej święta, a ja zastanawiam się jak zwykle co upiec. Najlepiej wychodzi mi szarlotka, ale nie jest to ciasto na tę okazję. Jak mam coś piec to zalewa mnie przysłowiowa krew, nie lubię tego, bo nie zawsze wychodzi mi jak trzeba. Najgorsze jest to, że jak mi nie wyjdzie to poddaję się i nie wracam już do tego. Z pomocą zawsze przychodzi mi kotlet.tv Gotowanie i pieczenie z Pauliną jest proste. Dzięki jej krok po kroku na filmie możemy zaobserwować wszystko, co się dzieje w czasie gotowania lub pieczenia.
Jakiś czas temu z jej przepisu skorzystałam do Stefankitym razem padło na „3-bit”. Ale mąż wyręczył mnie i wykonał go praktycznie sam.
Teraz wiem, że jest to ciasto banalne i udaje się nawet takim z lewymi rękami do pieczenia jak ja.
Nie spodziewałam się, że ciasto tak fantastycznie wyjdzie i zupełnie nie byłam przygotowana do zdjęć, pstrykałam sobie telefonem.
EDIT: Przed świętami robiliśmy po raz kolejny i zdjęcia są już lepszej jakości:)
Najlepsze jest w tym wszystkim, że tego ciasta się nie piecze. Jest przekładane herbatnikami + masy. Dlatego wystarczy zjeść kawałek i zamuli Cię wystarczająco. Dla smakoszy słodyczy nie będzie to przeszkodą, aby sięgnąć po kolejne. Mogłabym je jeść tonami. 

Porcja na dużą blachę do pieczenia.

Mój przepis trochę różni się od Pauliny, dlatego napisze Wam co ja dodawałam, a raczej mąż. No trochę mu pomagałam:)
Kilka osób prosiło na instagramie o przepis, wiec podaję. 
Składniki:
- 2 paczki herbatników Bonitków z Biedronki (500g)
- 1 puszka krówki Kajmak Gostyń. Najlepsza! (Paulina dodaje Helio. Dla mnie to najgorsza masa, nie lubię jej smaku. Dużo ludzi wykorzystuje do wafli). Ale to od Was zależy, jaką dacie. Bo ta jest tańsza kosztuje ok.4zł, a Gostyń 6-7zł). Zdecydowanie będzie inne w smaku.
- 500g śmietany kremówki 30% - ja dodałam Łaciata
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (Ew. 2 fixy śmietan)
- 100g czekolady gorzkiej
- 2 budynie waniliowe + ¾ litra mleka
- 1 masło
- mleko do namaczania
+ Śnieżka ( zdecydowanie śmietanka jest wyższa. Moja mama dodaje nawet dwa opakowania)
1) Na dnie formy układamy pierwszą warstwę namoczonych wcześniej w mleku herbatników. Każda kolejna warstwa herbatników także jest moczona w mleku.
2) Później nakładamy masę korówkową z puszki. Wcale jej nie trzeba podgrzewać, jeśli była w pomieszczeniu ciepłym, chociaż jedną noc.
3) Następnie kolejna warstwa herbatników.
4. Przygotowujemy budyń. Gotujemy go z mlekiem, później, gdy się schłodzi dodajemy masło. Miksujemy. Nakładamy na herbatniki, i układamy kolejną warstwę herbatników. Budyń można dużo wcześniej przygotować, aby skrócić czas wykonania ciasta.
5) Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na sztywno, dodaję Śnieżkę i żelatynę wcześniej przygotowaną i lekko ostudzoną. Gotową śmietankę nakładam na herbatniki. Żelatynę dodaje na samym końcu i mieszamy na wolnych obrotach.
6) Wierzch posypuję startą gorzką czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Po całkowitym schłodzeniu lepiej się kroi i przede wszystkim smakuje. Znika z blachy w mig!
Schemat: warstwy: od dołu
- wierzch starta czekolada
- śmietanka kremówka
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa korówkowa
- herbatniki
I gotowe! 
Pierwsza próba przed świątecznego ciasta wyszła wspaniale. Na pewno pojawi się na świątecznym stole. Nie ma mocnych zrobimy je jeszcze raz. I na pewno poprawię jakość zdjęć. Znaczy już zostały zmienione:P

Edit: aktualizacja 11.02.2015. Z czasem po wielu doświadczeniach z tym ciastem powstało jeszcze 2 wersje. Każdą na bieżąco pokazywałam na instagramie.
1. Tradycyjna wersja 3-bit
2. Rafaello. Te same składniki oprócz kajmaku, a do budyniu dodajemy wiórki oraz posypujemy nimi wierzch + biała czekolada i ewentualnie migdały. Ilość wg upodobań. Można robić bez śmietnaki na górze, ale lepiej smakuje i wygląda:)
3. Typowa krówkowa wersja. Zamiast waniliowego budyniu - krówkowy. Jest jego więcej niż przy pierwszej wersji, gdyż są dodane dwa duże budynie Delecta, a nie dwa małe Gellwe. Mega słodki, mdły, aż chce się wymiotować. Mimo to uwielbiam. Jeden kawałek i masz dosyć. Choć ja potrafię dwa na raz i mnóstwo kawy proszę:)


Przepyszne ciasto, za którym przepadają wszyscy. Szczególnie dzieci.
Kto już robił?

Komentarze

  1. Ciasto jest boskie! Uwielbiam. Ja ciast nie piekę - nie lubię, ja lubię wszytko na oko robić, a ciasta na oko się raczej nie zrobi...;) za to robię pyszne mięsa!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie ♥ uwielbiam, ale sama jeszcze nie odważyłam się robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No po prostu poezja <3 Cudnie Ci wyszło wizualnie, a w smaku zapewne równie fantastyczne (jadłam to ciasto - pychota)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pyszności, może zrobię na święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) jadłam ostatnio - imieniny Barbary były:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy<3 Wyglada pysznie:) No to juz mam pomysl na ciasto na weekend:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tortura dla mych oczu, ja takich rzeczy jeść nie mogę, szkoda .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspólczuję, ze nie możesz jeść. Ja bez słodyczy nie żyłabym:P

      Usuń
  8. Ale mi smaka narobiłaś ;). na święta na pewno 3-bit zagości na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie takie słodkie ciasta są tylko na 3-4 kawałki, potem nie ma kto tego jeść :( ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No Kochana! teraz chyba nie zasne ;))) moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być niezwykle pyszne ciasto, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja do kremu zawsze daję masło roślinne. krem wtedy jest bardziej zwarty a w cieplejsze dni się nie rozpłynie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj ciasto siedzi w lodówce, więc to nie ma dla mnie znaczenia. Choć będe miała na uwadze, kiedy np. zrobię w gorące dni. Dzięki.

      Usuń
  13. Takich rzeczy nie powinno się oglądać po 22 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, jak oglądam u innych to ślinka leci mi. Przepraszam:):)

      Usuń
    2. Sama właśnie oglądam o zdecydowanie za późnej porze ;) nigdy nie robiłam tego ciasta, ale mam na nie ochotę ;)

      Usuń
  14. Ja zdecydowanie na świeta zrobię bo szybkie, łatwe i zdecydowanie przepyszne :) A jak cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak prezentuje się bardzo wyśmienicie jak z cukierni:)

      Usuń
  15. O tak! 3 Bit jest naprawdę pyszny, zawsze robię to ciasto na okazje, wszyscy są nim zachwyceni. Zwykle właśnie kupuję masę Helio z Biedronki bo jest tańsza, do kremu daję trochę mniej mleka, bo 0,5 l.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj masę Gostyń zobaczysz sama co dzięki niej uzyskasz. O niebo lepszy smak

      Usuń
  16. Zdecydowania kajmak Gostyń jest najlepszy. Nie ma "obcych" posmaków tak jak na przykład Helio który wydaje się mieć chemiczny, kwaśny posmak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mamy to samo zdanie

      Usuń
  17. mmm jak pysznie, już dawno nie robiłam sama ciasta więc może padnie na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O super dzięki za przepis na swieta napewno go zrobie do usłyszenia na insta :) :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie. Dziękuję za komentarz.
Miło, że mnie odwiedziłaś(eś). Zapraszam ponownie.